2011. március 24., csütörtök

Boszorkányhét 3. rész




Boszorkányság

Gyógynövények


Árnika
 
Az árnika virágának fontosabb hatóanyagai a keserű anyagok és az illóolaj.
Ezt a növényt leggyakrabban Szent Iván-nap (június 24.) előestéjén használták. A mezők széleit árnikakoszorúval vették körül. Ennek a rítusnak kellett megvédenie a terményt, a betakarítást veszélyeztető gonosz démonoktól. Megjegyzés: néha visszanyúlhatnának a régmúltba, hátha beválik és nem lesz több belvíz és hasonló dolog, ami károsítja a gazdákat. Egy szó, mint száz csak hinni kell ezekben a dolgokban.
Gyógynövényként használva: Az árnika segít zúzódások, vérömlenyek és vénás panaszok enyhítésében. Árnikakészítmények recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Csak külsőleg használható!


Macskagyökér
 
A macskagyökér az illóolaj mellett a növénynemzetségre jellemző valepotriátokat tartalmaz. Átható illata az izovalériunsavnak köszönhető.
A néphiedelem szerint erős illata visszafordulásra kényszeríti a boszorkányokat és démonokat is. Az ördög által megszállottakat izzó macskagyökérvessző füstjének belégzésével gyógyították. Megjegyzés: azért óvatosan, ha velem találkoznátok:) A növényt pestis ellen, sőt „szerelmi bájitalként" is használták. Gyógynövényként használva: Manapság a macskagyökeret gyengébb idegzetűeknek feszültségoldásra ajánlják. Megnyugtat, lecsillapít, ellazít, és ezáltal elősegíti a jobb alvást. A gyökérből különböző készítményeket állítanak elő: teát, tinktúrát, tablettát. Különösen erős stresszhelyzetekben jól használható szer. Lazító hatásával segít az erőgyűjtésben. Ideges nyugtalanság és álmatlanság esetén jól bevált egy nyugtató fürdő macskagyökér-kivonattal. Jól kombinálható orbáncfűvel, citromfűvel és komlóval.


Csalán


A csalán egész sor értékes anyagot tartalmaz, így például flavonoidokat, víz- és zsíroldékony vitaminokat, karotinoidokat, valamint szerotonint és acetilcholint is.
Mivel a bőrön égő érzést okoz, a néphagyomány a szerelmi hévvel hozta kapcsolatba. Ezért rendszerint csalánmagot tettek a „szerelmi bájitalokba". Már az ókorban is a férfipotencia növelésére használták. Megjegyzés: tudták mi a dörgés:)
Gyógynövényként használva: Ma a csalánt vértisztító hatása miatt használják. A salaktalanítást szolgálja. Csalánteakúra ajánlott (maximum 46 hetes) ödéma, húgyúti gyulladás, hólyaggyengeség, prosztatabántalmak, allergia és tavaszi fáradtság esetén is. Tartós használata különösen vesebetegeknek tilos. Megjegyzés: amikor kislányként beleestem a csalánba nem volt annyira vicces főleg, hogy utána vakarhattam magam.

Zsálya
 
A zsálya hatóanyagként illóolajat, cserzőanyagot, flavonoidot, rozmarinsavat és más egyéb vegyületet tartalmaz.
Egy középkori tudományos-mágikus mű ajánlata szerint a növény segítségével őrületbe lehet kergetni egy embert, vagy kígyókat lehet a házába varázsolni. Megjegyzés: lehet, hogy ez okozza a sok zombis filmben az elzombiasodást.
Gyógynövényként használva: A zsályatea segít gyomor- és bélgyulladás, emésztési zavarok, puffadás és hasmenés esetén. Ha elalvás előtt isszák, éjszaka megakadályozza a túlzott izzadást. A zsályatinktúra gargalizálása segít a fogínygyulladáson és a torokfájáson.


 
Cickafark
 
A cickafark főbb hatóanyagai: illóolaj, flavonoidok, keserű- és cserzőanyagok.
A középkorban a cickafark a macskagyökérrel és az angyalgyökérrel együtt a pestis és a marhavész ellenszere volt. Ezenkívül az akkori babonák szerint a gyökerén csüngő férgek szerencsét hoztak, ha a megfelelő időszakban egy zacskóban a testre erősítették őket.
Gyógynövényként használva: A cickafarkot gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt értékelik oly nagyra. A gyomorra és a belekre is hat, epepanaszok oldására és menstruációs görcsök enyhítésére is jó. Leveléből és virágából készítsünk teát, és kúraszerűen kortyoljunk el mindennap 2-3 csészével belőle. Cickafarkpakolást tehetünk nyílt sebekre, napégésre és aranyérre is, hogy elősegítsük a sebek gyorsabb gyógyulását és a fájdalmas gyulladás megszűnését.

Csak mellékesen megjegyezném, hogy a korabeli boszorkányok egy része a gyógynövények segítségével segített beteg embereken, olyan asszonyokon és lányokon, akik női problémával küszködtek, megint csak nőknek, akik szerelmi életüket akarták megváltoztatni stb... Csakhogy már ez is bűnnek számított, ha jobban tudott hasznosítani egy ilyen orvosságot, mint egy férfi, aki mellesleg orvosként debütált. Mivel ezt is boszorkánypraktikának titulálták ezért sok nő úgy halt meg, hogy azok is ellenségei lettek, akiken gyakorlatilag segített. Ha valaki olvasta a Bűbájos Mary című könyvet abban is le van írva, hogy miért és hogyan kínozták meg Mary nagyanyját.

2 megjegyzés: